Princess Cruises általános tudnivalók

A hajóúton való részvételhez a hazautazás dátumától számított fél évig érvényes útlevél szükséges.

Vízummal kapcsolatban pedig kérjük tájékozódjon utazási irodájánál.

Utazási szerződés

A hajótársaság mindenkor érvényben lévő utazási szerződése angol nyelven a hajótársaság hivatalos honlapján (www.princess.com) megtalálható.  A hajótársaság utazási szerződését minden utas magára nézve kötelezőnek tartja.

Cruise Personalizer®, hajójegy, csomagcímke

A hajóutat megelőzően kérjük tájékozódjon a hajótársaság hivatalos honlapján (www.princess.com) a Cruise Personalizer nevű menüpontjában, ahol ellenőrizheti foglalását és személyes adatait, illetőleg online is be check-olhat. Amennyiben valamelyik adatban eltérést észlel, haladéktalanul lépjen kapcsolatba utazási irodájával.

Legalább 2-3 héttel a hajóutat megelőzően kérjük készítse el az online check-in-t a hajótársaság honlapján (https://book.princess.com/cruisepersonalizer/index.page?company=PC), melynek elvégzése után kinyomtathatóvá válik a voucher és a bőröndcímke.  

Kiskorúak részvétele

21 év alatti utas kizárólag legalább 21 éves korú kísérővel utazhat. Családok, társaságok foglalása esetén, amennyiben több kabint foglalnak, minden kabinba minimum egy 18 év fölötti utast kell foglalni.  Amennyiben a gyermek nem a szüleivel utazik, szükséges a szülők részéről egy jóváhagyó nyilatkozat, amelyet beszálláskor fel kell mutatni, és amelynek az utazás egész időtartama alatt kéznél kell lennie. Ha csak egy szülővel utazik a gyermek, a kísérő szülőnek rendelkeznie kell a másik szülő jóváhagyását tartalmazó nyilatkozattal.

Fontos: 6 hónapnál fiatalabb gyerek a hajótársaság útjain nem vehet részt, illetőleg a hajótársaság fenntartja magának a jogot, hogy a 6 hónap és 17 év közötti utasok létszámát korlátozza.

Olyan hajóúton, ahol a hajó egymást követő 3 napot (vagy annál többet) a tengeren tartózkodik csak 12 hónapnál idősebb gyermek vehet részt.

A hajóutakhoz kapcsolódó szárazföldi programokon való részvétel minimum korhatára 6-12 hónap az útvonal függvényében.

Egészségügyi előírások, orvosi ellátás a hajón, terhesség

A hajótársaság hajóin található orvosi szoba, ahol a hajóorvost meghatározott rendelési időben kereshetik fel szükség esetén a járóbetegek. Az orvosi rendelő nyitva tartásáról az adott hajó napi programja nyújt felvilágosítást. Sürgősségi ellátás a nap 24 órájában igényelhető az orvosi vészhelyzeti telefonszámon.

A hajóorvos általában általános orvos; komolyabb orvosi beavatkozásokra (szakrendelés, műtéti beavatkozás stb.) a hajóorvosi rendelő nem alkalmas. Az orvosi vizsgálat, konzultáció vagy kezelés helyszíni térítés ellenében történik és a fedélzeti kártyára terhelik. Ilyen esetben az utasnak javasolt magánál tartania betegség-, baleset- és poggyászbiztosítási kötvényét és fedélzeti kártyáját. A hajóút részvételi díja biztosítást nem tartalmaz. Az orvosi ellátás díjáról az utas minden esetben kérjen az orvostól számlát, melyet – amennyiben betegség-, baleset és poggyászbiztosítással rendelkezik - hazaérkezése után (a betegség- , baleset- és poggyászbiztosítást nyújtó biztosító előírásainak és szabályzatának megfelelően) tud benyújtani biztosítójának.

Terhesség esetén a hajótársaság csak a terhesség 24. hetéig (a hajóút utolsó napját figyelembe véve) engedélyezik a részvételt. A terhesség korábbi szakaszában lévő kismamáknak is orvosi igazolással (akár angol nyelven) kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak a tengeri hajóútra. Az igazolásnak tartalmaznia kell a szülés várható időpontját is.

Azok az utasok, akik rendszerességgel szednek orvosságot, kérjük tartsák gyógyszerüket kézitáskájukban. Amennyiben nem sokkal az utazás előtt műtéten vagy egyéb komoly gyógyászati kezelésen esett át, konzultáljon kezelőorvosával, valamint a zárójelentését vigye magával a hajóútra. 

Ha olyan térség hajóútjára megy, ahol a megbetegedés, fertőzésveszély magasabb, akkor utazás előtt ajánlott konzultálnia háziorvosával az egyes országokban szükséges vagy ajánlott védőoltásokról.

Szállodai csomagok (Cruise Plus® Hotel Packages) a hajóút előtt és/vagy után

A Cruise Plus® Hotel Packages program keretén belül lehetőség nyílik meghosszabbítani a hajóút előtt vagy után az utazást a hajótársaság által ajánlott szállodák egyikében. Ebben az esetben, a hajótársaság képviselője már a repülőtéren várja Önt. A program árában benne van a repülőtér és a szálloda közötti transzfer ill. a szálloda és a kikötő közötti transzfer is. Amennyiben a programok közül rendel, legkésőbb 45 nappal az indulás előttig el kell juttatni a hajótársaságnak a repülőjárat adatait (járatszám, indulási és érkezési idő)

Nyelvhasználat

A hajóút során a tájékoztatás (írásos és szóbeli) főként angolul zajlik. A fedélzeten leggyakrabban beszélt nyelv az angol.

A fedélzeten nincs magyar nyelvű asszisztencia, és a fakultatív kirándulásokon történő idegenvezetés is többnyire angol nyelven történik.

Érdemes kihangsúlyozni, hogy az idegennyelv-ismeret hiányából eredő félreértésekért, problémákért az iroda nem tud felelősséget vállalni. A hajótársaság hajóin az angol a hivatalos nyelv.

Kikötőbe érkezés

Tengerentúli indulás esetén a hajóút előtt legalább 1-2 éjszakás tartózkodást javaslunk az induló kikötővárosban vagy annak közelében.

Transzfer

A transzferek felár ellenében csak aznapi érkezés/indulás esetén rendelhetők a reptér és a kikötő között. A transzfer legkésőbb 14 nappal a hajó indulása előttig rendelhető meg a pontos menetrend és járatszám megadásával.

Beszállás

A beszállás kb. 4 órával az indulás előtt kezdődik, de útvonalanként változhat. A pontos érkezés az utas felelőssége (eltekintve attól az esettől, amikor a Princess szállítja a beszállás helyszínére az utast). Ha a hajó indulása előtt egy órával (európai utasok esetében Európán kívüli indulás esetén 2 óra) az utas még nincs a fedélzeten, a hajótársaság törölheti a nevére szóló foglalást és ez esetben a kötbér 100%.

Fontos megjegyezni, hogy étel, ital, szúró-vágó eszköz nem vihető fel hajóra! A biztonsági személyzetnek joga van a poggyászok átvizsgálására és amennyiben olyan eszközt találnak, amit nem vihetnek fel, úgy azt elveszik, illetve kivetetik a poggyászokból.

Próbariadó

A hajó indulásának a napján (többnyire még a hajó indulása előtt) próbariadót tart a hajótársaság. A próbariadó idejére vonatkozó teendőkről a személyzet és a tájékoztató anyagok pontos tájékoztatást adnak. Minden kabin alapfelszereltsége a minimum az adott kabinban utazó utasok számának megfelelő számú mentőmellény. Az utasoknak a próbariadó alkalmával a saját biztonságuk érdekében mindenképpen meg kell jelenniük mentőmellényben a kabinjuk alapján kijelölt gyülekezőhelyen (a vonatkozó gyülekezőhely, szekció jelét, számát általában a kabinban vagy a mentőmellényen is feltüntetik).

Fedélzeti kártya (Cruise Card)

A hajóra való bejelentkezéskor a regisztrációs pultnál hajó személyzete minden utasnak átad egy un. fedélzeti kártyát. A fedélzeti kártya hármas célt szolgál a hajóút során: személyazonosításra szolgál, a kabinok ajtaja a fedélzeti kártyával nyitható, illetve fizetőeszköz a fedélzeten.

A hajók fedélzetén nincs készpénz-használat (kivétel: kaszinó), a fizetés a fedélzeti kártyával lehetséges. A hajóra való beszállításkor a regisztrációs pultnál nemzetközileg elfogadott dombornyomott bankkártyát (pl. VISA, MasterCard, American Express) vagy pénzletétet (kb. 250,- USD/fő) kérnek a fedélzeti fogyasztások (fakultatív kirándulások, vásárlások a fedélzeten, kötelező borravaló, stb.) fedezetéül.

Borravaló (Hotel Charge)

A hajótársaságok a helyszínen ún. kötelező borravalót (más néven szervízdíjat) kérnek. Ennek összege a Princess Cruises hajótársaságnál kb. 13 $ / fő / éj -Mini Suite kabintípusúnál vagy ettől magasabb kategóriájú kabintípusok esetében kb. 14 $ / fő / éj-, amit akár a Cruise Personalizer®-en keresztül előre is ki lehet fizetni.

Hivatalos pénznem

A hajók fedélzetén a hivatalos pénznem az USD. Ez alól csak az ausztrál térségben történő hajóutak a kivételek, mert ezeken az utakon az AUD a hivatalos fizetőeszköz.

Recepció, postai szolgáltatás

A recepció a nap 24 órájában áll az utasok rendelkezésére. Bár a kabinok felszereltségéhez hozzátartozik a széf is, de ha Ön úgy gondolja választhatja a recepción található széfszolgáltatást is.

Az ügyfélszolgálati recepción többek között lehetőség van képeslapok, levelek feladására is. A képeslapokat, leveleket kikötéskor a hajótársaság helyi szolgáltatóján keresztül postázzák. A feladás költségeivel az utas fedélzeti számláját terhelik meg.

Szobaszerviz

A szobaszerviz 24 órás és minden kabintípusnál ingyenes. A kabinban található szűkített étlapról reggelit (szűkített választékú, ún. kontinentális reggelit), napközben pedig gyümölcsöt, italokat és snacket is díjmentesen rendelhet az étlapon való bejelöléssel. Ebéd és vacsora csak rendkívüli esetekben (pl. betegség) szolgálható fel kabinban felár ellenében.

Elektromos áram

A társaság legújabb hajóik kivételével a fedélzetén 110V-os feszültségen működtethetők az elektromos készülékek. A legújabb hajókon már egy 220V-os aljzat is található a kabinokban. Az elektromos csatlakozók aljzata amerikai szabvány. Átalakító a hajón nem szerezhető be.

Mobiltelefon használat

A mobiltelefonok a hajókon használhatók. Fontos azonban felhívni az utasok figyelmét, hogy esetenként – főként a nyílt tengeren – a telefonkapcsolat csak a hajók saját műholdas telekommunikációs rendszerén keresztül lehetséges. Ez mind a küldött vagy fogadott sms-ek, mind a fogadott vagy kezdeményezett mobiltelefon-hívások, mind egyéb mobil telekommunikáció díját nagyban megnöveli. 

Internet

A Princess Cruises valamennyi hajóján van Internet Café, de az otthonról hozott, vezeték nélküli laptop is használható.

Az aktuális árakról és feltételekről a fedélzeten kaphat bővebb tájékoztatást. 

Dohányzás

A hajón kizárólag a kijelölt területeken megengedett a dohányzás. A színházban, vendéglátóegységekben, a kaszinóban nem dohányozhatnak a vendégek, beleértve a kabinokat, lakosztályokat és az esetlegesen ehhez tartozó balkonokat is. Ennek megszegése esetén 250 USD büntetést kell fizetni, amit az utas fedélzeti számlájára terhelnek.

Értékmegőrzés

Javasoljuk, hogy a nagyobb összegű készpénzt, személyes értékeket, ékszereket, műszaki cikkeket a hajó széfjeiben (a kabinban található széfben, vagy a recepción) helyezzék el. A hajótársaság és az utazási iroda nem vállal felelősséget az elveszett vagy ellopott értéktárgyakért, készpénzért. 

Ruhatisztítás

A ruhatisztító szolgáltatásainak köre és az árlista a kabinban megtalálható. Önnek nem kell mást tennie, csak különválogatni a mosandó és vegyileg tisztítandó ruhákat, elhelyezni a ruhatisztító zsákban, és 48 órán belül a tiszta és vasalt ruha már újra a kabinjában lesz.

A Princess legtöbb hajóján önkiszolgáló mosoda is található, mosó-, szárítógépekkel és vasalási lehetőségekkel.

Állatok

A Princess Cruises hajóira az utasok állatot nem vihetnek fel.

Öltözködés

A hajóútra érdemes a kikötők időjárásához, viselkedési szabályaihoz, a parti kirándulásokhoz és fedélzeti programokhoz igazodó kényelmes hétköznapi, és a fedélzeti etikettnek megfelelő elegánsabb ruhadarabokat is vinni. A hajóút során várható időjárásról minden esetben érdemes az illetékes meteorológiai szolgálatnál tájékozódni, illetőleg figyelembe venni azt, hogy az esték a tengeren néha hűvösek.

Napozás

A Princess hajók fedélzetein a napozóágyak használata ingyenes. A napozáshoz használandó törölközőkről szintén a hajótársaság gondoskodik, amiket bekészítve a kabinban találhatnak meg az utasok.

Étkezések

Reggeli:

Az ún. főétteremben (main restaurant) is lehet reggelizni 6:30–10:00 között, de mivel a la carte, így a kiszolgálási idő nőhet és annak aki kirándulásra igyekszik a reggelizés ezen formája nem ajánlott.

Horizon Court Buffet  5:00-11:00 között

Szobaszerviz szűkített reggeli étlappal 6:30-10:30 között

Ebéd:

Az ebédet kb. 12:00-14:30 között lehet elkölteni a következő egységekben:

Main Restaurant, Horizon Court Buffet, Pizzeria, Burger & Hot Dog Grill, International Café (nyitva 0:00-24:00) és Pub Lunch (tengeri napokon).

De ebéd és a vacsora között is találhatóak a hajókon nyitva tartó vendéglátóegységek (pl. International Café, Horizon Court Buffet, Poolside Snack).

Vacsora:

A fő étteremben az ültetett vacsoránál az első ültetés kb.17:30-18:00 órakor, a második ültetés kb. 20:00 órakor kezdődik. Az időpont hajónként és útvonalanként eltérő lehet.

Bizonyos hajókon létezik egy ún. Anytime Dining  ami a főbb éttermekben kb. 17.30 és 21:30 óra között bármikor igénybe vehető a szabad asztalok függvényében. A menüválaszték megegyezik az ültetett vacsora menükínálatával. Ez a típusú étkezés viszont a Sun, Dawn, Sea, Ocean Princess hajók fedélzetén nem érhető el.

A Princess hajóin térítés ellenében találhatóak különleges éttermek is, mint pl. Sabatini’s (olasz), Crown Grill (steak & seafood), Share (bistro), Gastropub – The Salty Dog stb.

A speciális étkezést (pl. gluténmentes stb.) mindig előre kell jelezni a hajótársaság felé, így amennyiben ilyenre van szüksége, kérjük minden esetben időben jelezze igényét utazási irodájának.

Italok

A reggelinél és a büférendszerű étkezéseknél, illetőleg a grill- és snack bárokban térítésmentesen fogyasztható a tej, kávé (amerikai), tea, limonádé, jeges tea, jeges víz, gyümölcslevek.

Az ültetett étkezések során csak a jeges víz fogyasztása ingyenes, minden egyéb italért fizetni kell. A bárokban fogyasztott alkoholos és alkoholmentes italokért szintén fizetni kell.

A hajótársaságnál 21 év alatti személynek nem szolgálnak fel alkoholtartalmú italokat.

A bárokban és az éttermekben felszolgált italok után 15% szerviz díjat számítanak fel.

Gyerekközpont

A Princess hajók fedélzetein található gyerekközpontokat a 3-17 év közötti gyerekek használhatják.

The Treehouse: 3-7 év közötti gyerekeknek

The Lodge: 8-12 év közötti gyerekeknek

The Beach House: 13-17 év közötti gyerekeknek

Gyerekekre vonatkozó előírások, fedélzeti szabályok

1) A 3 év alatti gyermekek csak szülői kísérettel látogathatják a játszóházat.

2) 6 hónapnál fiatalabb gyerekek a Princess Cruises hajótársaság hajóútjain nem vehetnek részt, valamit a hajótársaság fenntartja a jogot, hogy a 6 hónap és 17 év közötti utasok létszámát korlátozza.

3) A hajóutakhoz kapcsolódó szárazföldi programokon való részvétel minimum korhatára 6-12 hónap az útvonal függvényében.

4) 3 év alatti gyerekek nem használhatják az Ifjúsági és Tinédzser Központot, amelynek munkatársai nem kötelesek ellátni gyerekfelügyelettel kapcsolatos feladatokat. Gyerekfelügyelet kizárólag az előre meghirdetett időpontban vehető igénybe, ezen túlmenően a szülők, utastársak feladata a gyerekek felügyelete.

5) A Princess-hajókon nincs babysitter szolgáltatás. Csoportos gyerekfelügyelet 3-12 éves gyerekek részére a kikötések alatt különdíj ellenében vehető igénybe.

6) 18 év alatti gyermek a diszkóban nem tartózkodhat 22 óra után, csak felnőtt kísérettel vehet részt esti show-műsorokon, a jacuzzit csak felnőttel együtt használhatja.

7) 21 év alatti utas a kaszinóban nem játszhat, nem fogyaszthat alkoholtartalmú italt. Minden fiataltól kérhetnek fényképes igazolványt.

Mozi, színház

A hajótársaság saját kiadványában (Princess Patter) tünteti fel a napi színház- és moziműsort is. Bizonyos hajókon 300 fős szabadtéri filmvetítésre (Movies Under the Stars) is lehetőség nyílik.

Kaszinó

A kaszinó a hajók kikötőkben való tartózkodása alatt zárva tart. 21 év alatti vendégek nem látogathatják a kaszinót.

Duty Free Shop

A Duty Free Shopokban ajándéktárgyakat cigarettákat, alkoholos italokat (borok, égetett szeszesitalok) is lehet vásárolni, ellenben az alkoholtartalmú italok csak a hajóút utolsó napján vehetők át. A Duty Free Shopok a hajók kikötőkben való tartózkodása alatt zárva tartanak. Kiszállás előtt egy vámnyilatkozatban fel kell tüntetni a hajón vagy a kikötőkben vásárolt árucikkeket.

Fotó

Fényképészek és videósok is vannak a fedélzeten, akik fontosabb eseményeken, illetőleg a kirándulásokon is dolgoznak és az itt elkészült fényképeket a fotósarokban állítják ki, amiket Ön is megvásárolhat.

Fényképező és videokamera használat

A Princess Cruises hajóin a fényképezőgép minden esetben engedélyezett, a videokamera használata pedig csak a show műsorok esetében tiltott.

A hajóút vége

Utolsó este minden utas megkapja a kiszállás menetéről szóló levelet, mely tartalmazza a bőröndcímkéket is. A felcímkézett bőröndöket az utolsó estén kell kitenni a folyosóra.

A hajótáraság és az IBUSZ Kft. a kabinban felejtett dolgokért felelősséget nem vállal.

Azon utasokat, akik a Princess Cruises által biztosított transzferszolgáltatást vagy szállást foglaltak, a hajóutat követően a hajótársaság hostessei segítik a továbbiakban.

A hajóból történő kiszállás maximum 4 órát vesz igénybe. 

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy reklamációt csak abban az esetben tudunk elfogadni, ha a helyszínen a hajótársaság alkalmazottjával jegyzőkönyvet vesznek fel és azt mindkét fél részéről aláírják.

 

Jó utazást, kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

Ez egy általános tájékoztató anyag, mely hajónként és útvonalanként eltérő lehet!