Oceania Cruises általános tudnivalók

A hajóúton való részvételhez a hazautazás dátumától számított fél évig érvényes útlevél szükséges.

Vízummal kapcsolatban kérjük tájékozódjon utazási irodájánál.

 

Utazási szerződés

A hajótársaság mindenkor érvényben lévő utazási szerződése angol nyelven a hajótársaság hivatalos honlapján (https://www.oceaniacruises.com/Documents/Legal/81604588291/OCI_Terms_EU_210101.pdf) megtalálható.  A hajótársaság utazási szerződését minden utas magára nézve kötelezőnek tartja.

 

My Account®, Online Check-in, hajójegy, csomagcímke

A hajóutat megelőzően egy gyors regisztráció elvégzését követően kérjük tájékozódjon a hajótársaság hivatalos honlapján (www.oceaniacruises.com) a My Account nevű menüpontjában, ahol ellenőrizheti foglalását és személyes adatait, illetőleg online is be check-olhat. Amennyiben valamelyik adatban eltérést észlel, haladéktalanul lépjen kapcsolatba utazási irodájával. Legalább 2-3 héttel a hajóutat megelőzően kérjük készítse el az online check-in-t a hajótársaság honlapján, melynek elvégzése után a hajótársaság emailben küldi meg a hajójegyet és a bőröndcímkét.

 

Kiskorúak részvétele

18 év alatti utas kizárólag legalább 18 éves korú kísérővel utazhat. Amennyiben a gyermek nem a szüleivel utazik, szükséges a szülők részéről egy jóváhagyó nyilatkozat, amelyet beszálláskor fel kell mutatni, és amelynek az utazás egész időtartama alatt kéznél kell lennie. Ha csak egy szülővel utazik a gyermek, a kísérő szülőnek rendelkeznie kell a másik szülő jóváhagyását tartalmazó nyilatkozattal.

Fontos: 6 hónapnál fiatalabb gyerek a hajótársaság útjain nem vehet részt, illetőleg a hajótársaság fenntartja magának a jogot, hogy a 6 hónap és 17 év közötti utasok létszámát korlátozza. Olyan hajóúton, ahol a hajó egymást követő 3 napot (vagy annál többet) a tengeren tartózkodik csak 12 hónapnál idősebb gyermek vehet részt.

 

Egészségügyi előírások, orvosi ellátás a hajón, terhesség

A hajótársaság hajóin található orvosi szoba, ahol a hajóorvost meghatározott rendelési időben kereshetik fel szükség esetén a járóbetegek. Az orvosi rendelő nyitva tartásáról az adott hajó napi programja nyújt felvilágosítást. Sürgősségi ellátás a nap 24 órájában igényelhető az orvosi vészhelyzeti telefonszámon.

A hajóorvos általában általános orvos; komolyabb orvosi beavatkozásokra (szakrendelés, műtéti beavatkozás stb.) a hajóorvosi rendelő nem alkalmas. Az orvosi vizsgálat, konzultáció vagy kezelés helyszíni térítés ellenében történik és a fedélzeti kártyára terhelik. Ilyen esetben az utasnak javasolt magánál tartania betegség-, baleset- és poggyászbiztosítási kötvényét és fedélzeti kártyáját. A hajóút részvételi díja biztosítást nem tartalmaz. Az orvosi ellátás díjáról az utas minden esetben kérjen az orvostól számlát, melyet – amennyiben betegség-, baleset és poggyászbiztosítással rendelkezik - hazaérkezése után (a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást nyújtó biztosító előírásainak és szabályzatának megfelelően) tud benyújtani biztosítójának.

Terhesség esetén a hajótársaság csak a terhesség 24. hetéig (a hajóút utolsó napját figyelembe véve) engedélyezik a részvételt. A terhesség korábbi szakaszában lévő kismamáknak is orvosi igazolással (akár angol nyelven) kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak a tengeri hajóútra. Az igazolásnak tartalmaznia kell a szülés várható időpontját is.

Azok az utasok, akik rendszerességgel szednek orvosságot, kérjük tartsák gyógyszerüket kézitáskájukban. Amennyiben nem sokkal az utazás előtt műtéten vagy egyéb komoly gyógyászati kezelésen esett át, konzultáljon kezelőorvosával, valamint a zárójelentését vigye magával a hajóútra. 

Ha olyan térség hajóútjára megy, ahol a megbetegedés, fertőzésveszély magasabb, akkor utazás előtt ajánlott konzultálnia háziorvosával az egyes országokban szükséges vagy ajánlott védőoltásokról.

  

Nyelvhasználat

A hajóút során a tájékoztatás (írásos és szóbeli) főként angolul zajlik. A fedélzeten leggyakrabban beszélt nyelv az angol.

A fedélzeten nincs magyar nyelvű asszisztencia és a fakultatív kirándulásokon történő idegenvezetés is többnyire angol nyelven történik.

Érdemes kihangsúlyozni, hogy az idegennyelv-ismeret hiányából eredő félreértésekért, problémákért az iroda nem tud felelősséget vállalni. A hajótársaság hajóin az angol a hivatalos nyelv.

 

Kikötőbe érkezés

Tengerentúli indulás esetén a hajóút előtt legalább 1-2 éjszakás tartózkodást javaslunk az induló kikötővárosban vagy annak közelében.

 

Transzfer

A transzferek felár ellenében csak aznapi érkezés/indulás esetén a pontos menetrend és járatszám megadásával rendelhetők meg a reptér és a kikötő között.

 

Beszállás

A beszállás kb. 4-5 órával az indulás előtt kezdődik, de útvonalanként változhat. A pontos érkezés az utas felelőssége (eltekintve attól az esettől, amikor az Oceania szállítja a beszállás helyszínére az utast). Ha a hajó indulása előtt egy órával (európai utasok esetében Európán kívüli indulás esetén 2 óra) az utas még nincs a fedélzeten, a hajótársaság törölheti a nevére szóló foglalást és ez esetben a kötbér 100%.

Fontos megjegyezni, hogy étel, ital, szúró-vágó eszköz, vasaló, hajszárító nem vihető fel hajóra! A biztonsági személyzetnek joga van a poggyászok átvizsgálására és amennyiben olyan eszközt találnak, amit nem vihetnek fel, úgy azt elveszik, illetve kivetetik a poggyászokból.

 

Fedélzeti kártya (Cruise Card)

A hajóra való bejelentkezéskor a regisztrációs pultnál a hajó személyzete minden utasnak átad egy un. fedélzeti kártyát. A fedélzeti kártya hármas célt szolgál a hajóút során: személyazonosításra szolgál, a kabinok ajtaja a fedélzeti kártyával nyitható, illetve fizetőeszköz a fedélzeten.

A hajók fedélzetén nincs készpénz-használat (kivétel: kaszinó), a fizetés a fedélzeti kártyával lehetséges. A hajóra való beszállításkor a regisztrációs pultnál nemzetközileg elfogadott dombornyomott bankkártyát (pl. VISA, MasterCard, AmericanExpress, Discover) vagy pénzletétet (kb. 200-250 USD/fő) kérnek a fedélzeti fogyasztások (fakultatív kirándulások, vásárlások a fedélzeten stb.) fedezetéül.

 

Szervizdíj

A hajótársaságok a helyszínen szervizdíjat kérnek. Ennek összege az Oceania hajótársaságnál 16,00 $ / fő / éj, míg lakosztályok esetén 23,00 $ / fő / éj.

 

Hivatalos pénznem          

A hajók fedélzetén a hivatalos pénznem az USD.

 

Recepció, postai szolgáltatás

A recepció a nap 24 órájában áll az utasok rendelkezésére. Bár a kabinok felszereltségéhez hozzátartozik a széf is, de ha Ön úgy gondolja választhatja a recepción található széfszolgáltatást is.

Az ügyfélszolgálati recepción többek között lehetőség van képeslapok, levelek feladására is. A képeslapokat, leveleket kikötéskor a hajótársaság helyi szolgáltatóján keresztül postázzák. A feladás költségeivel az utas fedélzeti számláját terhelik meg.

 

Próbariadó

A hajó indulásának a napján (többnyire még a hajó indulása előtt) próbariadót tart a hajótársaság. A próbariadó idejére vonatkozó teendőkről a személyzet és a tájékoztató anyagok pontos tájékoztatást adnak. Minden kabin alapfelszereltsége a minimum az adott kabinban utazó utasok számának megfelelő számú mentőmellény. Az utasoknak a próbariadó alkalmával a saját biztonságuk érdekében mindenképpen meg kell jelenniük mentőmellényben a kabinjuk alapján kijelölt gyülekezőhelyen (a vonatkozó gyülekezőhely, szekció jelét, számát általában a kabinban vagy a mentőmellényen is feltüntetik). 

 

Elektromos áram

A társaság hajóinak fedélzetein 110V / 220V-os feszültségen működtethetők az elektromos készülékek. A kabinokban általában amerikai szabványú aljzat található, így átalakítóra szükségük lehet, ami a hajókon nem szerezhető be, ezért kérjük vigyenek magukkal.

 

Mobiltelefon használat

A mobiltelefonok a hajókon használhatók. Fontos azonban felhívni az utasok figyelmét, hogy esetenként – főként a nyílt tengeren – a telefonkapcsolat csak a hajók saját műholdas telekommunikációs rendszerén keresztül lehetséges. Ez mind a küldött vagy fogadott sms-ek, mind a fogadott vagy kezdeményezett mobiltelefon-hívások, mind egyéb mobil telekommunikáció díját nagyban megnöveli. 

 

Internet

Az Oceania valamennyi hajóján van Oceania@Sea Internet Center, de az otthonról hozott, vezeték nélküli laptop is használható. Az aktuális árakról és feltételekről a fedélzeten kaphat bővebb tájékoztatást. A lent megadott árak tájékoztató jellegűek. 

  • Korlátlan internet használat: 28 USD / nap (+ 3,95 USD aktiválási díj első bejelentkezésnél)
  • 200 perc internet: 160 USD
  • A’la carte perc alapú internet: 0,99 USD / perc

Amennyiben „OLife Choice” akció keretén belül ingyenes korlátlan internet csomagot választott, úgy természetesen a hozzáférés ingyenesen áll rendelkezésére.

Valamennyi lakosztályhoz, kabinhoz egy hozzáférés tartozik, amit egy eszközön lehet használni.

   

Dohányzás

A hajón kizárólag a kijelölt területeken megengedett a dohányzás. A színházban, vendéglátóegységekben, beleértve a kabinokat, lakosztályokat és az esetlegesen ehhez tartozó balkonokat is. Ennek megszegése esetén komoly büntetést kell fizetni, amit az utas fedélzeti számlájára terhelnek.

 

Értékmegőrzés

Javasoljuk, hogy a nagyobb összegűkészpénzt, személyes értékeket, ékszereket, műszaki cikkeket a hajó széfjeiben (a kabinban található széfben, vagy a recepción) helyezzék el. A hajótársaság és az utazási iroda nem vállal felelősséget az elveszett vagy ellopott értéktárgyakért, készpénzért. 

 

Ruhatisztítás

A ruhatisztító szolgáltatásainak köre és az árlista a kabinban megtalálható. Önnek nem kell mást tennie, csak különválogatni a mosandó és vegyileg tisztítandó ruhákat, elhelyezni a ruhatisztító zsákban, és 48 órán belül a tiszta és vasalt ruha már újra a kabinjában lesz.

 

Állatok

Az Oceania hajóira az utasok állatot nem vihetnek fel.

 

Öltözködés

A hajóútra érdemes a kikötők időjárásához, viselkedési szabályaihoz, a parti kirándulásokhoz és fedélzeti programokhoz igazodó kényelmes hétköznapi, és a fedélzeti etikettnek megfelelő elegánsabb ruhadarabokat is vinni. A hajóút során várható időjárásról minden esetben érdemes az illetékes meteorológiai szolgálatnál tájékozódni, illetőleg figyelembe venni azt, hogy az esték a tengeren néha hűvösek.

 

Napozás

Az Oceania hajók fedélzetein a napozóágyak használata ingyenes. A napozáshoz használandó törölközőkről szintén a hajótársaság gondoskodik, amiket a medencéknél találhatnak meg az utasok.

 

Étkezések

Reggeli:

Az ún. fő étteremben (Grand Dining Room) is lehet reggelizni, de mivel ez az étterem á la carte, így a kiszolgálási idő nőhet és annak, aki kirándulásra igyekszik a reggelizés ezen formája nem ajánlott.

 

Ebéd:

Az ebédet a következő egységekben lehet elkölteni:

Grand Dining Room (ültetett étterem), büfé étterem.

Ebéd és vacsora között is található a hajókon nyitva tartó vendéglátó egységek (Pl. Waves Grill, Horizons - afternoon tea)

 

Vacsora:

A vacsorát a következő egységekben lehet elkölteni:

Grand Dining Room (ültetett étterem), büfé étterem, speciális éttermek. A speciális éttermek esetében asztalfoglalás szükséges, de asztalfoglalási díjat nem számít fel a hajótársaság, ugyanis a hajón minden étterem díjmentesen igénybevehető.

A speciális étkezést (pl. gluténmentes, laktózmentes stb.) mindig előre kell jelezni a hajótársaság felé, így amennyiben ilyenre van szüksége, kérjük minden esetben időben jelezze igényét utazási irodájának.  

 

Italok

Az Oceania hajótársaságnál a díj tartalmazza a korlátlan víz, üdítőital, tea, kávé fogyasztást, illetve az éttermekben, bárokban és a mini bárból történő üdítőital fogyasztást is.

Az egyéb italokért és az alkoholos italokért fizetni kell. A hajótársaságnál 21 év alatti személynek nem szolgálnak fel alkoholtartalmú italokat.

 

Gyerekekre vonatkozó információk

A hajótársaság nagyon szívesen fogadja a gyerekeket is, ugyanakkor érdemes kihangsúlyozni, hogy a hajók nem rendelkeznek játszóházzal, csúszdaparkkal stb. illetőleg a hajótársaság nem biztosít a gyerekek számára szórakoztatóprogramot, felügyeletet. A hajók kialakítása, berendezése sokkal inkább a felnőttek kényelmét szolgálja.

 

Színház

A hajótársaság a saját fedélzeti kiadványában tünteti fel a napi színházműsort is.

 

Kaszinó

A kaszinó a hajók kikötőkben való tartózkodása alatt zárva tart. 18 év alatti vendégek nem látogathatják a kaszinót.

 

Duty Free Shop

A Duty Free Shopokban ajándéktárgyakat, cigarettákat, alkoholos italokat (borok, égetett szeszesitalok) is lehet vásárolni, ellenben az alkoholtartalmú italok csak a hajóút utolsó napján vehetők át. A Duty Free Shopok a hajók kikötőkben való tartózkodása alatt zárva tartanak.

 

Fotó

Fényképészek és videósok is vannak a fedélzeten, akik fontosabb eseményeken, illetőleg a kirándulásokon is dolgoznak és az itt elkészült fényképeket a fotósarokban állítják ki, amiket Ön is megvásárolhat.

 

Fényképező és videokamera használat

Az Oceania hajóin a fényképezőgép minden esetben engedélyezett, a videokamera használata pedig csak a show műsorok esetében tiltott.

 

A hajóút vége

Utolsó este minden utas megkapja a kiszállás menetéről szóló levelet, mely tartalmazza a bőröndcímkéket is. Amennyiben igénybe kívánják venni a csomaghordást kiszállásnál is, úgy a felcímkézett bőröndöket az utolsó estén kell kitenni a folyosóra.

A hajótáraság és az utazási iroda a kabinban felejtett dolgokért felelősséget nem vállal.

Azon utasokat, akik az Oceania Cruises hajótársaság által biztosított transzferszolgáltatást vagy szállást foglaltak, a hajóutat követően a hajótársaság hostessei segítik a továbbiakban.

A hajóból történő kiszállás maximum 2-3 órát vesz igénybe. 

 

Ez egy általános tájékoztató anyag, mely hajónként és útvonalanként némileg eltérő lehet!