Cunard hajóutak - általános tudnivalók

Utazási dokumentumok

A hajóúton való részvételhez a hazautazás dátumától számított fél évig érvényes útlevél szükséges.

Bár a hajótársaság Földközi-tengeri hajóútjai esetében a hajók számos alkalommal az Európai Unió területén kötnek ki, a tengeren azonban nemzetközi vizeken közlekednek, ahol nem érvényesek a schengeni egyezmény kikötései. Több mediterrán hajóút útvonalában szerepel olyan kikötőváros, amely nem az Unió tagja (pl. Tunézia, Marokkó, Törökország), így a partraszálláshoz mindig szükség van az útlevélre.

Vízummal kapcsolatban pedig kérjük tájékozódjon utazási irodájánál.

Utazási szerződés

A hajótársaság mindenkor érvényben lévő utazási szerződése angol nyelven a hajótársaság hivatalos honlapján (www.cunard.co.uk) megtalálható.  A hajótársaság utazási szerződését minden utas magára nézve kötelezőnek tartja.

Hajójegy, csomagcímke

A Cunard hajóútjaira a hajójegyet az internetről (az adatlap kitöltése után) legkésőbb az indulás előtt 7 nappal ki kell nyomtatni! Amennyiben valamilyen okból kifolyólag a hajójegyet és a csomagcímkét nem tudja kinyomtatni, kérjük lépjen kapcsolatba utazási irodájával!

Voyage Personaliser®

A hajóutat megelőzően kérjük tájékozódjon a hajótársaság hivatalos honlapján (www.cunard.co.uk) a Voyage Personaliser nevű menüpontjában, ahol ellenőrizheti foglalását és személyes adatait, illetőleg online is be check-olhat. Amennyiben valamelyik adatban eltérést észlel, haladéktalanul lépjen kapcsolatba utazási irodájával.

Kiskorúak részvétele

18 év alatti utas kizárólag legalább 18 éves korú kísérővel utazhat. Amennyiben a gyermek nem a szüleivel utazik, szükséges a szülők részéről egy jóváhagyó nyilatkozat, amelyet beszálláskor fel kell mutatni, és amelynek az utazás egész időtartama alatt kéznél kell lennie. Ha csak egy szülővel utazik a gyermek, a kísérő szülőnek rendelkeznie kell a másik szülő jóváhagyását tartalmazó nyilatkozattal.

Fontos: 6 hónapnál fiatalabb gyerek a hajótársaság útjain nem vehet részt, illetőleg a hajótársaság fenntartja magának a jogot, hogy a 6 hónap és 17 év közötti utasok létszámát korlátozza.

Egészségügyi előírások, orvosi ellátás a hajón, terhesség

A hajótársaság hajóin található orvosi szoba, ahol a hajóorvost meghatározott rendelési időben kereshetik fel szükség esetén a járóbetegek. Az orvosi rendelő nyitva tartásáról az adott hajó napi programja nyújt felvilágosítást. Sürgősségi ellátás a nap 24 órájában igényelhető az orvosi vészhelyzeti telefonszámon.

A hajóorvos általában általános orvos; komolyabb orvosi beavatkozásokra (szakrendelés, műtéti beavatkozás stb.) a hajóorvosi rendelő nem alkalmas. Az orvosi vizsgálat, konzultáció vagy kezelés helyszíni térítés ellenében történik és a fedélzeti kártyára terhelik. Ilyen esetben az utasnak javasolt magánál tartania betegség-, baleset- és poggyászbiztosítási kötvényét és fedélzeti kártyáját. A hajóút részvételi díja biztosítást nem tartalmaz. Az orvosi ellátás díjáról az utas minden esetben kérjen az orvostól számlát, melyet – amennyiben betegség-, baleset és poggyászbiztosítással rendelkezik - hazaérkezése után (a betegség- , baleset- és poggyászbiztosítást nyújtó biztosító előírásainak és szabályzatának megfelelően) tud benyújtani biztosítójának.

Terhesség esetén a hajótársaság csak a terhesség 24. hetéig (a hajóút utolsó napját figyelembe véve) engedélyezik a részvételt. A terhesség korábbi szakaszában lévő kismamáknak is orvosi igazolással (akár angol nyelven) kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak a tengeri hajóútra. Az igazolásnak tartalmaznia kell a szülés várható időpontját is.

Azok az utasok, akik rendszerességgel szednek orvosságot, kérjük tartsák gyógyszerüket kézitáskájukban. Amennyiben nem sokkal az utazás előtt műtéten vagy egyéb komoly gyógyászati kezelésen esett át, konzultáljon kezelőorvosával, valamint a zárójelentését vigye magával a hajóútra. 

Ha olyan térség hajóútjára megy, ahol a megbetegedés, fertőzésveszély magasabb, akkor utazás előtt ajánlott konzultálnia háziorvosával az egyes országokban szükséges vagy ajánlott védőoltásokról.

Nyelvhasználat

A hajóút során a tájékoztatás (írásos és szóbeli) főként angolul zajlik. A fedélzeten leggyakrabban beszélt nyelv az angol.

A fedélzeten nincs magyar nyelvű asszisztencia, és a fakultatív kirándulásokon történő idegenvezetés is többnyire angol nyelven történik.

Érdemes kihangsúlyozni, hogy az idegennyelv-ismeret hiányából eredő félreértésekért, problémákért az iroda nem tud felelősséget vállalni. A hajótársaság hajóin az angol a hivatalos nyelv.

Kikötőbe érkezés

Tengerentúli indulás esetén a hajóút előtt legalább 1-2 éjszakás tartózkodást javasolunk az induló kikötővárosban vagy annak közelében.

Transzfer

A transzferek felár ellenében csak aznapi érkezés esetén rendelhetők. A transzfer legkésőbb 10 nappal a hajó indulása előttig rendelhető meg a pontos menetrend és járatszám megadásával.

Beszállás

A beszállás kb. 4 órával az indulás előtt kezdődik, de útvonalanként változhat. A pontos érkezés az utas felelőssége (eltekintve attól az esettől, amikor a Cunard szállítja a beszállás helyszínére az utast). Ha a hajó indulása előtt egy órával (európai utasok esetében Európán kívüli indulás esetén 2 óra) az utas még nincs a fedélzeten, a hajótársaság törölheti a nevére szóló foglalást és ez esetben a kötbér 100%.

Próbariadó

A hajó indulásának a napján (többnyire még a hajó indulása előtt) próbariadót tart a hajótársaság. A próbariadó idejére vonatkozó teendőkről a személyzet és a tájékoztató anyagok pontos tájékoztatást adnak. Minden kabin alapfelszereltsége a minimum az adott kabinban utazó utasok számának megfelelő számú mentőmellény. Az utasoknak a próbariadó alkalmával a saját biztonságuk érdekében mindenképpen meg kell jelenniük mentőmellényben a kabinjuk alapján kijelölt gyülekezőhelyen (a vonatkozó gyülekezőhely, szekció jelét, számát általában a kabinban vagy a mentőmellényen is feltüntetik). 

Fedélzeti kártya (Cruise Card)

A hajóra való bejelentkezéskor a regisztrációs pultnál hajó személyzete minden utasnak átad egy un. fedélzeti kártyát. A fedélzeti kártya hármas célt szolgál a hajóút során: személyazonosításra szolgál, a kabinok ajtaja a fedélzeti kártyával nyitható, illetve fizetőeszköz a fedélzeten.

A hajók fedélzetén nincs készpénz-használat (kivétel: kaszinó), a fizetés a fedélzeti kártyával lehetséges. A hajóra való beszállításkor a regisztrációs pultnál nemzetközileg elfogadott dombornyomott bankkártyát (VISA, MasterCard, JCB Card, American Express/Optima) vagy pénzletétet (kb. 300,- USD/fő) kérnek a fedélzeti fogyasztások (fakultatív kirándulások, vásárlások a fedélzeten, kötelező borravaló, stb.) fedezetéül.

Borravaló (Hotel Charge)

A hajótársaságok a helyszínen ún. kötelező borravalót (más néven szervízdíjat) kérnek. Ennek összege a Cunard hajótársaságnál Britannia Experience esetében 11,50 $ / fő / éj – Grill Experience esetében 13,50 $ / fő / éj-, amit automatikusan a fedélzeti kártyára terhelnek, de akár a Voyage Personaliser®-en keresztül előre is ki lehet fizetni.

Hivatalos pénznem

A hajók fedélzetén a hivatalos pénznem az USD.

Recepció, postai szolgáltatás

A recepció a nap 24 órájában áll az utasok rendelkezésére. Bár a kabinok felszereltségéhez hozzátartozik a széf is, de ha Ön úgy gondolja választhatja a recepción található széfszolgáltatást is.

Az ügyfélszolgálati recepción többek között lehetőség van képeslapok, levelek feladására is. A képeslapokat, leveleket kikötéskor a hajótársaság helyi szolgáltatóján keresztül postázzák. A feladás költségeivel az utas fedélzeti számláját terhelik meg.

Mobiltelefon használat

A mobiltelefonok a hajókon használhatók. Fontos azonban felhívni az utasok figyelmét, hogy esetenként – főként a nyílt tengeren – a telefonkapcsolat csak a hajók saját műholdas telekommunikációs rendszerén keresztül lehetséges. Ez mind a küldött vagy fogadott sms-ek, mind a fogadott vagy kezdeményezett mobiltelefon-hívások, mind egyéb mobil telekommunikáció díját nagyban megnöveli. 

Internet

A Cunard valamennyi hajóján van Internet Café, de az otthonról hozott, vezeték nélküli laptop is használható.

Az aktuális árakról és feltételekről a fedélzeten kaphat bővebb tájékoztatást. 

Dohányzás

A hajón kizárólag a kijelölt területeken megengedett a dohányzás. A színházban, vendéglátóegységekben, a kaszinóban nem dohányozhatnak a vendégek, beleértve a kabinokat, lakosztályokat és az esetlegesen ehhez tartozó balkonokat is. Ennek megszegése esetén büntetést kell fizetni, amit az utas fedélzeti számlájára terhelnek. 

Értékmegőrzés

Javasoljuk, hogy a nagyobb összegű készpénzt, személyes értékeket, ékszereket, műszaki cikkeket a hajó széfjeiben (a kabinban található széfben, vagy a recepción) helyezzék el. A hajótársaság és az utazási iroda nem vállal felelősséget az elveszett vagy ellopott értéktárgyakért, készpénzért. 

Állatok

A Cunard hajóira az utasok állatot nem vihetnek fel, kivéve a Queen Mary 2 hajót, ahol felár ellenében az erre kijelölt helyen kutya is elhelyezhető a hajóút időtartamára. Az árról lekérésre tudunk bővebb információval szolgálni.

Öltözködés, „Formal Night”

A hajóútra érdemes a kikötők időjárásához, viselkedési szabályaihoz, a parti kirándulásokhoz és fedélzeti programokhoz igazodó kényelmes hétköznapi, és a fedélzeti etikettnek megfelelő elegánsabb ruhadarabokat is vinni. A hajóút során várható időjárásról minden esetben érdemes az illetékes meteorológiai szolgálatnál tájékozódni, illetőleg figyelembe venni azt, hogy az esték a tengeren néha hűvösek. A Cunard útjainál az éttermekben vannak úgynevezett „Formal Night”-ok, amire nagyon szigorú öltözködési szabályok vonatkoznak. 18:00 órától a nőknél estélyi ruha, a férfiaknál szmoking viselése kötelező. 3 éjszakás útnál egy ; 7éjszakás óceán átkelős útnál három ; 7 éjszakás Mediterrán útnál kettő ; 14 éjszakás Mediterrán útnál 4 ; míg világkörüli úton hetente 1-3 „Formal Night” kerül megtartásra.

Napozás

A Cunard hajók fedélzetein a napozóágyak használata ingyenes. A napozáshoz használandó törölközőkről szintén a hajótársaság gondoskodik, amiket bekészítve a kabinban találhatnak meg az utasok.

Étkezések

Reggeli:

A Brintannia Experience vendégei a következő éttermekben reggelizhetnek a hajókon:

Lido étterem (Queen Victoria, Queen Elizabeth) ; Kings Court (Queen Mary 2) vagy a Britannia étteremben.

A Grill Experience vendégei számára külön fenntartott étteremben vagy a fent felsorolt éttermekben is van lehetőségük reggelizni. A Britannia Experience vendégei viszont nem mehetnek a Grill Experience utasainak kijelölt éttermeibe.

Ebéd:

Az ebédet kb. 12:00-14:30 között ugyanazon szabályok mentén (Britannia-Grill) szintén a fent említett egységekben lehet elkölteni.

Vacsora:

A Britannia Experience utasai számára a Britannia étteremben az ültetett vacsoránál az első ültetés kb.18:00 órakor, a második ültetés kb. 20:30 órakor kezdődik. Az időpont hajónként és útvonalanként eltérő lehet.

A nem akciós útra befizető vendégeinek a hajóút megkezdése előtt lehetőségük van a két ültetés közül választani.

A Britannia Club vendégeinek pedig lehetőségük van egy úgynevezett „anytime dining”-ra (tehát tetszőlegesen bámikor vacsorázhatnak) az erre kijelölt helyen a Britannia étteremben a Queen Mary 2-n, illetőleg egy elkülönített étteremben a Queen Victoria fedélzetén 18:30 és 21:00 óra között.

A Cunard hajóin térítés ellenében találhatóak különleges éttermek is, mint pl. The Golden Lion Pub, The Verandah –francia- (Queen Elizabeth, Queen Victoria).

A Grill Experience utasai vacsoránál is szintén a részükre fenntartott étteremben vacsorázhatnak tetszőlegesen bármikor 18:30 és 21:00 között. A Britannia Experience utasai nem vacsorázhatnak ezen étteremben.

Italok

A Cunard útjain térítésmentesen fogyasztható a tej, kávé, tea, limonádé, jeges tea, jeges víz, gyümölcslevek. Minden egyéb italért fizetni kell. A bárokban fogyasztott alkoholos és alkoholmentes italokért szintén fizetni kell.

A hajótársaságnál 21 év alatti személynek nem szolgálnak fel alkoholtartalmú italokat.

A bárokban és az éttermekben felszolgált italok után 15% szerviz díjat számítanak fel.

Gyerek klub

A gyerek klub 2-17 éves kor között ingyenes és a gyerekek a vacsora ideje alatt is leadhatók.

A hajótársaság fenntartja a jogot, hogy a 6 hónap és 17 év közötti utasok létszámát korlátozza.

A hajóutakhoz kapcsolódó szárazföldi programokon való részvétel minimum korhatára 6-12 hónap

18 év alatti gyermek a diszkóban nem tartózkodhat 22 óra után, csak felnőtt kísérettel vehet részt esti show-műsorokon, a jacuzzit csak felnőttel együtt használhatja.

21 év alatti utas a kaszinóban nem játszhat, nem fogyaszthat alkoholtartalmú italt. Minden fiataltól kérhetnek fényképes igazolványt.

Színház

A hajótársaság saját kiadványában tünteti fel a napi színházműsort is.

Kaszinó

A kaszinó a hajók kikötőkben való tartózkodása alatt zárva tart. 21 év alatti vendégek nem látogathatják a kaszinót.

Duty Free Shop

A Duty Free Shopokban ajándéktárgyakat cigarettákat, alkoholos italokat (borok, égetett szeszesitalok) is lehet vásárolni, ellenben az alkoholtartalmú italok csak a hajóút utolsó napján vehetők át. A Duty Free Shopok a hajók kikötőkben való tartózkodása alatt zárva tartanak. Kiszállás előtt egy vámnyilatkozatban fel kell tüntetni a hajón vagy a kikötőkben vásárolt árucikkeket.

Fényképező és videokamera használat

A Cunard hajóin a fényképezőgép minden esetben engedélyezett, a videokamera használata pedig csak a show műsorok esetében tiltott.

A hajóút vége

Utolsó este minden utas megkapja a kiszállás menetéről szóló levelet, mely tartalmazza a bőröndcímkéket is. A felcímkézett bőröndöket az utolsó estén kell kitenni a folyosóra.

A hajótáraság és az IBUSZ Utazási Irodák Kft. a kabinban felejtett dolgokért felelőséget nem vállal.

Azon utasokat, akik a Cunard által biztosított transzferszolgáltatást vagy szállást foglaltak, a hajóutat követően a hajótársaság hostessei segítik a továbbiakban.

A hajóból történő kiszállás maximum 4 órát vesz igénybe. 

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy reklamációt csak abban az esetben tudunk elfogadni, ha a helyszínen a hajótársaság alkalmazottjával jegyzőkönyvet vesznek fel és azt mindkét fél részéről aláírják.

Jó utazást, kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

Ez egy általános tájékoztató anyag, mely hajónként és útvonalanként eltérő lehet!